TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

TİM’in Yaptığı Açıklamaya Göre İhracat Talep Endeksi Mart Ayında Azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan açıklamaya göre, ihraç edilen ürünlere olan talep koşullarını takip etmek için kullanılan “İhracat Talep Endeksi” mart ayında aylık bazda %1,3 azalırken, yıllık bazda ise %1,6 arttı. Endeks, mart ayında 99 olarak ölçüldü ve uzun dönem ortalamasının altında seyretti.

İşsizlik ve sanayi üretimindeki kısmi iyileşmelere rağmen, iş güveni, tüketici güveni ve enflasyon göstergelerindeki düşüşler nedeniyle talep endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştı.

TİM tarafından oluşturulan ve ihracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçen “TİM Pazar Dayanıklılık Endeksi” ise mart ayında aylık bazda %0,3 azalırken, yıllık bazda %0,2 yükseldi. Endeks mart ayında 99,9 değerini aldı.

Küresel jeopolitik risklerdeki artış ve uzun vadeli ortalamaların altında seyreden ihracat talep endeksi, ihraç pazarlarının genelinde dayanıklılığı olumsuz etkiledi ve endeksi uzun dönem ortalamasının altına çekti.

Related Posts

SGK uzmanı tarih verdi: Kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman çıkacak?

Kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman yapılacak? Bu düzenleme EYT’den nasıl farklı olacak? Hükümet bu düzenlemeyi nasıl uygulayacak? SGK uzmanı İsa Karakaş yanıtladı…

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir