İzne çıkacaklara güzel haber! Yargıtay son noktayı koydu

Yargıtay Kararı: İşçi Yıllık İzin Ücretini Peşin Almalı

Yargıtay tarafından verilen önemli bir karara göre, işçi yıllık izin ücretini izne çıkmadan önce almadığı takdirde iş sözleşmesini haklı nedenle sonlandırabilir ve kıdem tazminatı talep edebilir. Ayrıca, izin ücretini zamanında ödemeyen işverenlere idari para cezası uygulanacağı açıklandı.

İş Kanunu’nda detaylı bir şekilde belirtilmesine rağmen, yıllık izin ücretlerinin zamanında ödenmemesi konusunda yaşanan sıkıntılara Yargıtay müdahale etti. Kanuna göre, izne çıkan işçinin kullanacağı günlerin ücreti ya peşin ya da avans olarak ödenmelidir. Yargıtay, bu ödemenin yapılmaması durumunda işçinin işten ayrılmasını “haklı fesih” olarak kabul ederek kıdem tazminatı alma hakkına sahip olduğuna karar verdi.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 57. maddesine göre, işverenin yıllık izne çıkan işçiye ücretini izne başlamadan önce peşin ya da avans olarak ödemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenmelidir. Bu kurala uymayan işverenlere, 2025 yılı itibarıyla her işçi için 3.837 TL idari para cezası kesilecektir.

İzmir’de yaşanan iki farklı karar uyuşmazlık yarattı.

İki işçi, İzmir‘de çalışırken yıllık izin ücretlerini peşin almadıkları gerekçesiyle işten ayrıldı ve kıdem tazminatı talep etti. İşverenin talebi reddetmesi üzerine dava açıldı.

Yargıtay’ın kararına göre, işverenin peşin ödeme yapmaması 4857 Sayılı Kanun’a aykırıdır ve işçi haklı nedenle ayrıldığında kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Yargıtay’ın belirttiği üzere, işçinin peşin ödeme talebinde bulunmaması, işverenin sorumluluğunu azaltmamaktadır. Bu karar oy birliğiyle alınmış olup, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi‘nin kararı esas alınmıştır.

İşçi Haklı Fesih Yaptığında Kıdem Tazminatı Alabilir.

Yargıtay’a göre, işçinin haklı nedenle iş akdini sonlandırması durumunda, dava açtığı andan itibaren kıdem tazminatı ve faizi talep etme hakkı doğmaktadır. İşçinin peşin ödeme talebinde bulunmamış olmasına rağmen, işverenin zamanında ödeme yapması gerekmektedir.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ödemeler dengesi verisiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Nisan ayında yıllık cari açık öngörülerimiz doğrultusunda artış gösterse de programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı” ifadelerini kullandı.

Hazine’den 61 milyar liralık borçlanma

Hazine, iki devlet tahvili ihalesinde 60 milyar lira borçlanmaya gitti.

CHP’li Karasu: Ankara Hızlı Tren Garı’nın yolcu garantisi için Cengiz-Limak-Kolin’e 2,7 milyar lira ödendi

Karasu, TCDD’nin 2024 yılında 36 milyar 595 milyon lira zarar ettiğini açıkladı, konuyu Meclis gündemine taşıdı

Piyasalarda saldırı depremi: Altın ve petrol fiyatları uçtu!

İsrail’in İran’a başlattığı saldırıların ardından ons altın 3 bin 430 dolara fırlarken, gram altın 4 bin 380 TL’yi aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları da, saldırının ardından yüzde 7,40 artışla 74,49 dolara çıktı.

Hazır beton sektörüne yönelik rekabet soruşturması tamamlandı

Rekabet Kurulu, Ankara’daki hazır beton sektörüne yönelik soruşturma kapsamında 4 şirkete yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Türkiye’de ilk 5 ayda yaklaşık 1,2 milyon gayrimenkul satıldı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 1 milyon 196 bin 100’e yükseldi.