‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ödemeler dengesi verisiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Nisan ayında yıllık cari açık öngörülerimiz doğrultusunda artış gösterse de programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı” ifadelerini kullandı.

Hazine’den 61 milyar liralık borçlanma

Hazine, iki devlet tahvili ihalesinde 60 milyar lira borçlanmaya gitti.

CHP’li Karasu: Ankara Hızlı Tren Garı’nın yolcu garantisi için Cengiz-Limak-Kolin’e 2,7 milyar lira ödendi

Karasu, TCDD’nin 2024 yılında 36 milyar 595 milyon lira zarar ettiğini açıkladı, konuyu Meclis gündemine taşıdı

Piyasalarda saldırı depremi: Altın ve petrol fiyatları uçtu!

İsrail’in İran’a başlattığı saldırıların ardından ons altın 3 bin 430 dolara fırlarken, gram altın 4 bin 380 TL’yi aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları da, saldırının ardından yüzde 7,40 artışla 74,49 dolara çıktı.

Hazır beton sektörüne yönelik rekabet soruşturması tamamlandı

Rekabet Kurulu, Ankara’daki hazır beton sektörüne yönelik soruşturma kapsamında 4 şirkete yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Türkiye’de ilk 5 ayda yaklaşık 1,2 milyon gayrimenkul satıldı

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 1 milyon 196 bin 100’e yükseldi.