VAN – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 Mayıs seçimi için Van ve Diyarbakır’a özel önem verdi. Parti, bu illerdeki adayları için özel çalışmalar yaptı ve Van’dan Seracettin Bedirhanoğlu’nu, Diyarbakır’dan ise Sezgin Tanrıkulu’nu birinci sıradan aday olarak gösterdi. Seçimin sonucunda Tanrıkulu Meclis’e girerken Bedirhanoğlu İl Başkanlığı görevine geri döndü.
CHP, en son 2002 yılında yapılan genel seçimde Demokratik Halk Partisi’nin (DEHAP) baraj altında kalmasıyla Van’dan bir milletvekili çıkarabilmişti. Aradan geçen 21 yılın ardından 14 Mayıs seçimleri için Van’da iddiasını büyüten parti, az bir oy farkı ile milletvekili çıkarma şansını yitirdi. Şimdi CHP, Van’da çıkaramadığı bir milletvekilinin yerini, belediye başkanı ile doldurmak istiyor.
Partinin Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu’yla, yerel seçim çalışmalarını ve ittifaklar konusunu konuştuk.
‘ORTALAMA OLARAK DİYARBAKIR VE URFA’DAN DAHA İYİ OY ALDIK’
14 Mayıs’ta yapılan genel seçimin sonucunda, partiniz Diyarbakır’da bir milletvekili çıkarabildi. Diyarbakır’da yakalanan başarı Van’da neden yakalanamadı?
Diyarbakır 12, Urfa 14 milletvekili çıkarıyorken, Van 8 milletvekili çıkarabiliyor. Biz Van’da ortalama olarak Diyarbakır ve Urfa’dan daha iyi oy aldık ama almış olduğumuz oy maalesef bir milletvekili çıkarmaya yetmedi. Genel seçimin sonucunda yalnızca 166 oyla bir milletvekilinden olduk. Van’ın çıkardığı milletvekili sayısı 9 ya da 10 olsaydı, biz de rahatlıkla bir milletvekili çıkarırdık.
‘VAN’DA TEK BAŞIMIZA SEÇİME GİRECEKMİŞİZ GİBİ ÇALIŞIYORUZ’
Yerel seçim için Van özelinde bir ittifak düşünüyor musunuz? Partinizin genel merkezinin iradesi dışında bir yöntem izleyebilir misiniz?
Millet İttifakı içinde yer alan partilerin il başkanlarıyla görüşüyoruz. Yerel seçimlerde, belki ilçeler paylaşılabilir. Tabii burada genel merkezimizin ne diyeceği önemli. Biz görüşümüzü iletiriz, kararı onlar alır. Şu anda Van’da tek başımıza seçime girecekmişiz gibi çalışıyoruz. Aday konusunda da hiçbir sıkıntımız yok. Seçici davranıyoruz. Genel merkezimizin çizdiği yolda ilerleyeceğiz.
‘PARTİ HİYERARŞİSİNİ YOK SAYAMAYIZ’
Türkiye’ni yerel seçim için ilk ittifakı bildiğiniz gibi Saadet Partisi ve Gelecek Partisi tarafından Van’da kuruldu. ‘Şehir İttifakı’ ismi verilen bu ittifaka olumlu bakıyor musunuz?
Şehir İttifakı ile ilgili şu an yorum yapmam doğru olmaz. Çünkü yarının ne olacağı belli değil. Bazı şeylerin genel merkezler düzeyinde görüşülmesi gerekir. Biz ancak genel merkez isterse görüşümüzü belirtiriz. Ama parti hiyerarşisini yok sayamayız. Tüm illerde durum bu. Ben bunu diğer il başkanı arkadaşlarımızla da paylaştım.
‘ADAYLARIMIZI BELİRLEMEK KONUSUNDA ACELEMİZ YOK’
Adaylarınızı nasıl belirleyeceksiniz? Bütün ilçelerde adaylarınız olacak mı?
Belirleyeceğimiz adayların muhakkak yaşadığı ilçelerde karşılığının olması gerekir. Aday konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Aday seçiminde dikkatli olacağız. Her ilçe için bize gelenler var. Genel merkezimizle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Adaylarımızı belirlemek konusunda acelemiz yok. Bu işi ölçerek, biçerek sağlıklı bir şekilde götüreceğiz.
‘1 LİRAYA YAPILMASI GEREKEN İŞİ 5 LİRAYA YAPANLARI DA KENDİ HALİNE BIRAKMAYACAĞIZ’
Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yüksek miktarlarda borçları olduğu yönünde bilgiler geliyor. Bu durumda siz Van Büyükşehir Belediyesi’ni veya herhangi bir ilçe belediyesini kazanırsanız, borçlu bir belediye devralmış olacaksınız. Borcu olan bir belediyede nasıl hizmet üreteceksiniz?
Kazandığımız hiçbir belediyede borcu sorun etmeyeceğiz. Borç bahanesinin arkasına sığınmayacağız. Ancak 1 liraya yapılması gereken işi 5 liraya yapanları da kendi haline bırakmayacağız. Mahkemeye taşıyıp, tutanaklara girmesini sağlayacağız. Yarın hukuk yeniden tesis edildiğinde gereği yapılır. Kimse yaptık, yanıma kâr kalır anlayışında olmasın. Kazanacağımız belediyede sosyal demokrat anlayışla belediyecilik nasıl yapıldığını göstermek istiyoruz.
‘KAYYIMLAR BÖLGEDE ÜÇÜNCÜ, DÖRDÜNCÜ AKTÖRLERİN ÇIKMASINI ENGELLEDİ’
Van’da iki dönemdir kayyım uygulaması yapılıyor. Kayyım meselesi nasıl çözüme kavuşur? Bir kez daha kayyım uygulamasına gidilmesi durumunda, bir siyasi hamleniz olacak mı?
Kayyım bölgede siyasetin normalleşmesine ağır darbe vurdu. Kayyımla birlikte siyaset normal seyrinden çıktı. Kayyımlara kesimlikle karşıyız. Demokrasiye inanan herkesin buna karşı çıkması lazım. Kayyımlar olmasa bölgede siyasette ciddi rekabet olurdu. Kayyımlar bölgede üçüncü, dördüncü aktörlerin çıkmasını engelledi. Kayyım bölge siyasetinde ciddi mağduriyet yarattı. Halbuki halk memnun olmadığı yönetimi sandıkta değiştirme iradesine sahiptir. Kayyım halkın iradesini hiçe saydı. Halk da buna karşı olduğunu sandıkta gösterdi. Kayyımları kabul etmek mümkün değil.