IMF’den küresel kamu borcu uyarısı!

IMF, Mali İzleme Raporu Nisan Sayısını Yayımladı

Uluslararası Para Fonu, son yayımladığı Mali İzleme Raporu’nda ekonomik ve mali görünümlerdeki değişikliklere odaklanıyor.

Raporda, ABD’nin tarife kararlarının diğer ülkeler tarafından alınan önlemler ve politika belirsizliklerinin ekonomik görünümü olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Birçok ülkede dezenflasyon sürecinin durakladığı, büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiği bilgisi de raporda yer alıyor.

Mali cephenin karmaşıklaştığına dikkat çekilen raporda, Avrupa’da savunma harcamalarının artması ve dış yardımın zorlaşmasıyla mali görünümün daha da karmaşık hale geldiği belirtiliyor.

Raporda, ülkelerin öncelikle mali yapılarını düzene koymaları gerektiği vurgulanıyor. Kademeli bir mali uyumun sağlanması, borç azaltılması, mali tamponların oluşturulması ve büyüme beklentilerinin iyileştirilmesinin hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

Kamu Borcunda 2030 Beklentisi

Küresel mali açığın arttığı ve kamu borcunun yüzde 92,3’e yükseldiği belirten raporda, küresel kamu borcunun GSYH’ye oranının 2025’te yüzde 95,1’e yükseleceği öngörülüyor. 2030’da ise bu oranın yüzde 99,6’ya çıkması bekleniyor.

Büyük ekonomilerin kamu borcundaki artışın öne çıktığı raporda, borç seviyelerinin daha da yükselebileceği uyarısı yapılıyor.

IMF yetkilileri tarafından kaleme alınan blog yazısında da kamu borcunun GSYH’ye oranının pandemi seviyelerini aşabileceği ifade ediliyor.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir