Prof. Dr. Faruk Hökenek: İleri Yaş Hastalarda Kalp Ameliyatlarında Başarı İçin Multidisipliner Yaklaşım ve Takip Önemli
Kalp damar cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Faruk Hökenek, ileri yaş hastalarda başarılı bir kalp ameliyatı için çok önemli olan şeyin multidisipliner yaklaşım, iyi bir ameliyat hazırlığı ve ameliyat sonrası yakın takip olduğunu belirtti. Günümüzde artan yaşlı hasta popülasyonu nedeniyle ileri yaş, kalp damar hastalıklarında önemli bir risk faktörü haline gelmektedir.
Prof. Dr. Faruk Hökenek, önceden genç hastaların ameliyat edildiğini ancak günümüzde farklı sağlık sorunları olan ileri yaştaki bireylerin daha fazla ameliyat edildiğine dikkat çekti. Hökenek, ameliyat kararı verilirken 80 yaş ve üzerindeki hastaların detaylı bir şekilde değerlendirildiğini ve vücudun ameliyata hazırlanmasının önemine vurgu yaptı.
Hastanın durumuna göre ameliyat tekniğinin belirlendiğini ifade eden Hökenek, bazı hastalarda kalbi durdurmadan, atan kalpte baypas ameliyatı yapıldığını söyledi. Ayrıca minimal invaziv yöntemlerin kullanılarak hastaların daha az travmatize olduğu belirtildi. Aortası tamamen kireçlenmiş hastalarda ise minimal pompa kullanılarak baypas işlemi uygulandığı bilgisini paylaştı. Bu tekniklerin, hastaya en az zarar verip en yüksek faydayı sağlamak için geliştirildiği vurgulandı.
Hökenek, ameliyatın yanı sıra yoğun bakım sürecinin ve sonrasındaki takibin de önemli olduğunu belirtti. Hastaların organ fonksiyonlarının yakından takip edildiğini ve gerektiğinde destek tedavilerin uygulandığını söyledi. Son bir yıl içerisinde, 70 yaş ve üzerinde ciddi ek hastalıkları olan 30’dan fazla hastayı başarılı bir şekilde ameliyat ettiklerini aktaran Hökenek, başarının multidisipliner yaklaşım, iyi bir ameliyat hazırlığı ve ameliyat sonrası yakın takibin önemli rol oynadığını belirtti. (AA)