Altın hala güvenli liman mı? Yoksa çok mu geç?

Altının Davranışlarındaki Değişim Gözlemlendi

Son dönemde altın fiyatları, faiz oranlarıyla olan ilişkisinde beklenmedik bir değişiklik gösterdi. Eskiden faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatları düşerdi, ancak 2022’den bu yana bu paradigma değişti.

Değişen Paradigma

Altın artık alışıldığı gibi davranmıyor ve geçmişteki klasik ilişkisini terk etti:

Geçmişte, faiz oranları arttıkça altın fiyatları düşüş gösterirdi.

Fakat son yıllarda reel getiriler yükselse de altın fiyatları hala yukarı yönlü seyrini koruyor.

RBC uzmanı Joseph Wu’ya göre, bu durum sistemik bir dönüşümü işaret ediyor.

Küresel Piyasalarda Sistem Değişikliği

Merkez bankalarının agresif faiz artışlarına rağmen, reel getiriler keskin bir şekilde artarken altın fiyatları sadece sabit kalmıyor, aynı zamanda yükselmeye devam ediyor. RBC Wealth Management’da portföy yöneticisi olan Joseph Wu’ya göre, bu durum küresel sermaye piyasalarında temel bir rejim değişikliğini açıkça gösteriyor.

Wu, “Altının fiyatını etkileyen faktörleri analiz etmek her zaman zor olmuştur” diyor ve şunları ekliyor:

25 yıldır – ta ki bugüne kadar – altın ile reel faiz oranları arasında istikrarlı bir negatif korelasyon mevcuttu. Ancak gelecekte bu korelasyonun değişeceği belirtiliyor çünkü talep tarafında önemli değişiklikler meydana geldi.

2022 sonrası dönemde, merkez bankalarının altına olan talebi artırması, altın piyasasında arz-talep dengesinin değişmesine neden oldu. Özel yatırımcıların çeşitlendirme ve değer saklama ihtiyacı da talebi artıran faktörler arasında yer alıyor.

Altın, özellikle artan belirsizlik, yüksek borç seviyeleri ve doların hakimiyetine olan güvenin azalması gibi faktörlerin etkili olduğu bir dünyada stratejik bir önem kazanıyor.

Sonuç

Özetlemek gerekirse, altın kısa vadeli spekülatif bir yatırımdan ziyade uzun vadeli stratejik bir pozisyon olarak değerlendirilmelidir. Altının değer saklama özelliği uzun vadede yatırımcılara fayda sağlamaya devam edecektir.

Related Posts

Arındırılmış enflasyon açıklandı: Yüzde 2,04!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı haziran ayına ilişkin mevsim etkisinden arındırılmış tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Buna göre, haziranda genel TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Alt …

1992’de kurulmuştu: Ünlü hastane resmen iflas etti! Kriziydi, faiziydi, şirketleri yedi bitirdi!

Türkiye’nin köklü hastanesi 1992 ‘den beri sürdürdüğü faaliyetlerine ekonomik kriz nedeni ile son vermek zorunda kaldı. Geçtiğimiz aylarda konkordato talebinde bulunan Özel Aksu Göztepe Hastanesi ve Aksu Holding resmen iflas etti. Ekonomideki kötü …

Memur ve emeklinin zam oranı bugün belli oluyor

Memur ve emeklinin temmuz zammı, bugün açıklanacak haziran enflasyonuyla netleşecek. Zam oranı, sosyal yardım ödemelerini de artıracak.

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.

Borsa İstanbul ve altın rekora koşuyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ortasında yükseliş ivmesini koruyarak günü 108,68 puan artışla 10.189,02 puandan tamamladı. Güne 10.103,74 puandan başlayan endeks, gün içinde 10.307,02 puana kadar tırmanarak yatırımcılara güçlü sinyaller …

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Mavi Vatan’a döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.