Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

Apple, Google ve diğer sosyal medya platformlarını da içeren bu veri sızıntısı, aynı şifreyi farklı hesaplarda kullananlar için ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor. Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmayan hesaplar daha büyük tehlike altında bulunuyor.

Webtekno tarafından aktarılan bilgilere göre, internet üzerinde daha önce göz ardı edilen ancak büyük boyutlarıyla dikkat çeken bir veri sızıntısı ortaya çıktı. Toplamda 16 milyar kullanıcı kaydının bulunduğu bu kapsamlı veri seti içinde, sosyal medya hesaplarından devlet kurumlarına kadar birçok platformun giriş bilgileri mevcut.

2024 yılından bu yana yapılan incelemeler sonucunda, milyonlarca hatta bazılarında milyarlarca kayıt içeren 30’dan fazla veri seti keşfedildi. Bu verilerin çoğunun, zararlı yazılımlar yoluyla ele geçirilen kullanıcı adları ve şifrelerden oluştuğu tahmin ediliyor. Hatta en küçüğü bile 16 milyar kullanıcı bilgisini içeriyor olabilir.

ETKİLENEN EN POPÜLER PLATFORMLAR

Veri setleri genellikle URL, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri içeriyor. Bu yapı, modern veri hırsızlığı yazılımlarının kullanma biçimleriyle örtüşmektedir. Apple, Google, Facebook, GitHub ve Telegram gibi yaygın platformlara ek olarak birçok servisin bilgilerinin bu sızıntılarda yer aldığı belirtiliyor. Bu verilere geçici süre erişilmiş olması, bilgilerin kimler tarafından ele geçirildiğine dair kesin bir bilgi vermemektedir.

NİÇİN ÖNEMLİ?

Sızdırılan bu veriler, sadece e-posta ya da sosyal medya hesaplarını değil aynı zamanda bankacılık uygulamalarından devlet hizmetlerine kadar birçok platformu tehlikeye atabilir. Kötü niyetli kişiler, bu bilgilerle hesaplara erişebilir, kimlik hırsızlığı yapabilir veya kullanıcıları yanıltmak için sahte mesajlar göndererek daha fazla bilgi toplayabilir. Özellikle aynı şifreyi farklı hesaplarda kullananlar için risk daha da büyük olabilir. Bu yüzden güçlü şifreler kullanmak ve mümkünse iki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek büyük önem taşımaktadır.

Bu çapta bir sızıntının, kimlik hırsızlığı, hesap ele geçirme ve hedefli oltalama gibi saldırılara zemin hazırlayabileceği ifade ediliyor. Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama sistemleri kullanmayan hesapların yüksek risk altında olduğu vurgulanıyor. Araştırmacılar, sızıntıların hem eski hem de güncel verilere dayandığını belirtiyor.

Büyük veri sızıntılarına ilişkin endişeler sürüyor. Geçtiğimiz dönemde, Çin kaynaklı milyarlarca kaydı içeren başka bir sızıntı yaşanmıştı. 2024 yılı başlarında ise, 26 milyar kaydı içeren “Mother of All Breaches (MOAB)” olarak adlandırılan başka bir dev veri sızıntısı yaşanmıştı.

Related Posts

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …

Cihazlarınız ıslanınca aslında ne oluyor? İşte yanlış bilinen doğrular

İnternetteki forumlarda ıslanan cihazı kurutma tavsiyeleriyle dolu olsa da; sıvı koruması ve tamiratla ilgili sorunlu efsaneler, tüketiciler için gerçeği kurgudan ayırmayı zorlaştırıyor.

Geleceğin casusluk sistemi; Sentient

ABD istihbarat programlarının geliştirdiği gizli yapay beyinle tanışın.

Bakan Uraloğlu: Mobil hizmet kalitesi denetlenecek

“Artık ‘İnternet çekmiyor’, ‘telefon çekmiyor’ gibi şikayetler teknik olarak çok daha sağlıklı şekilde izlenebilecek”

Türkiye, elektrikli araç satışlarında dünya çapında ilk 10’a girdi

Türkiye, elektrikli araç satışlarındaki ivmenin artmasıyla son 1 yılda dünyada en fazla elektrikli araç satılan 10 büyük pazardan biri haline geldi.